Tuesday, 26 June 2018

Kannadada Kotyadipathi Season 3 - 26 June 2018 - Questions

Continued from 25th June 2018

6. Which Indian navy helicopter shares its name with the horse of the Rajput king Maharana Pratap?
Answer : Chetak

7. Which Indian badminton player won the gold medal in women's singles at the 2018 Commonwealth Games?
Answer : Saina Nehwal (Incidentally she defeated P V Sindhu to win gold)

8. Which of the following rivers does not originate from Gangamoola in Chikkamagaluru?
Answer : Sharavati (other options were Tunga, Bhadra and Netravathi)

9. After C V Raman and A P J Abdul Kalam, which scientist was conferred with Bharat Ratna award?
Answer : C N R Rao (other options were Satish Dhawan, Saleem Ali and M S Swaminathan)

10. Which national aquatic animal of India?
Answer : Ganges River Dolphin (other options were Olive Ridley Sea Turtle, Catla fish, Indian sea star fish)

11. Before the RBI was nationalized in 1949, for which two countries did it serve as the central bank apart from India?
Answer : Pakistan and Myanmar  (other options were Sri Lanka and Pakistan, Sri Lanka and Colony of Aden (it is a part of contemporary Yemen) , Yemen and Myanmar)

Fastest Finger First Question 3 :

Starting from the smaller, arrange the names of areas indicated in the following beauty pageants in ascending order.
Miss Universe, Miss World, Miss India, Miss Bengaluru
Answer : Miss Bengaluru, Miss India, Miss World, Miss Universe\

1. What is the name of monster referred by parents to scare disobedient kids?
Answer : Gumma

2. In which of these games, Grandmaster title is awarded?
Answer : Chess

3. Which of these is a type of percussion instrument?
Answer : Dindima (or drum)

4. Which of the following social networking sites has a bird as its logo?
Answer : Twitter

5. In the Mahabharata, which of these refers to the series of questions asked by Yaksharoopi Yama to Yudhisthira?
Answer : Yaksha Prashne

No comments:

Post a Comment